Joghurtos-málnás fagylalttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Krém:

  • 3-4 dl natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • cukor ízlés szerint (1-2 ek)
  • 5 dl 30%-os habtejszín

Málnaszósz:

  • 30 dkg mirelit málna
  • 2-3 ek cukor (ízlés szerint több/kevesebb)
  • kevés víz (attól függ, mennyi szószt szeretnénk)
  • 1 púpos ek kukoricakeményítő

Tetejére:

  • málnaszemek (friss)

Elkészítése:

A málnaszósszal kezdünk. A cukorral felfőzzük a málnát, öntünk hozzá egy kis vizet, felforraljuk, és besűrítjük a keményítővel. Akit zavar, ha benne van a mag, át is passzírozhatja, én benne hagytam. Hagyjuk hűlni.

A joghurtba belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, és a cukorral kikeverjük.
Felverjük a habtejszínt, és adagonként hozzáadva beleforgatjuk a joghurtba. (Aki szeretné, az bekötheti zselatinnal is, de mivel úgyis mélyhűtött a torta, utána meg hamar “elpárolog”, igazán nincs ideje elfolyni.) Egy kevés natúr tejszínhabot félreteszünk a dekoráláshoz.

Kapcsos tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, majd elkezdjük rétegezni: 1 merőkanál krém elterítve az alján, majd 1 merőkanál szósz, és így váltakozva, míg el nem fogy minden. (Kicsi málnaszószt hagyjunk.) A felső réteg a tejszínhabos krém legyen. Mélyhűtőben pihentetjük egy éjszakát.

Másnap reggel elővesszük, a maradék szósszal megkenjük a torta tetejét, erre rakosgatjuk a friss málnaszemeket, hogy megálljanak, majd a maradék tejszínhabbal csillagcsöves nyomózsákból körbe dekoráljuk.

Fogyasztásig mélyhűtőben tartottam, aztán ebéd után hirtelen “eltűnt”. :)

Tipp:

Tipikusan nyárra való, az elmúlt időszak 38-40 fokos kánikulás napjai ihlették. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, kezdőknek is bátran ajánlom.
Mivel tésztát, lisztet nem tartalmaz, kizárólag tejterméket és gyümölcsöt (és kukoricakeményítőt), ezért gluténmentes étrendbe is beilleszthető, lisztérzékenyek bátran fogyaszthatják!