Penne tésztás fasírt három fajta mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Fasírthoz:

  • 1 kg darált hús (csirke, pulyka, marha stb.)
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • bors
  • csipet kömény
  • 30 dkg penne tészta
  • 20 dkg reszelt sajt (edámi, trappista stb.)
  • 1 ek olaj
  • petrezselyem levél
  • bazsalikom levél (friss)
  • kápia paprika

Sajtmártás:

  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Fokhagymás mustármártás:

  • 2 tojássárgája
  • 2 ek mustár
  • 1 ek cukor
  • 2 ek borecet
  • 2 dl tejföl (vagy tejszín)
  • bors

Sárgarépa majonéz:

  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 tk cukor
  • 1 tk mustárpor (darált mustármagból)
  • olaj
  • bors
  • fehérbor (vagy citromlé)

Elkészítése:

A penne tésztát főzzük ki sós, olajos, lobogó vízben. Ha kész, szűrjük le, és tegyük félre.

A darált húst egy tálban keverjük össze a morzsával, a tojásokkal és a fűszerekkel. Kb. 50 x 50-es alufólia darabot olajjal kenjünk le, és erre rakjuk rá a fűszerezett darált húst kb. 1 ujjnyi vastagon. Ezen rendezzük el a tésztát, szórjuk rá a reszelt sajtot, majd a aprított petrezselyemlevelet, és kb. 10-15 bazsalikom levelet, valamint a hosszú csíkokra szelt paprikát.

Az alufólia segítségével tekerjük fel szorosan. Rakjuk tepsibe, és előmelegített sütőben süssük 180 fokon 30 percet. Ezután vegyük ki a fóliából, és süssük pirosra fólia nélkül.

Sajtmártás készítése:

A sajthoz adjunk zúzott fokhagymát, őrölt borsot, sót és tejfölt, és keverjük össze. Tálalásig rakjuk hűtőbe.

Fokhagymás mustármártás készítése:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mustárt, az ecetet, a sót, a borsot, a fokhagymát, és gőz felett állandóan keverve sűrűre főzzük. Gőzről levéve beleöntjük a tejfölt (ha tejszínnel készítjük, a tejszínt habbá verjük, és a kihűlt mártáshoz keverjük), és jól elkeverjük. Tálalásig hűtjük.

Sárgarépa majonéz:

A sárgarépákat sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, borsozzuk, hozzáadjuk a fehérbort, vagy citromlevet, a mustárport, a cukrot, majd turmixoljuk, közben vékonyan folyatva az olajat, mintha tojással készítenénk a majonézt. Ha szükséges, sózzuk.