Mentás-nektarinos ricotta torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta (tehéntúróból is lehet)
  • 150 joghurt (lehet sűrű görög fajta is)
  • 1 tasak vaníliás nyírfacukor (vagy sima vaníliás cukor)
  • 3 ek teljes kiőrlésű búzadara
  • 1 mk sütőpor
  • 1 ek búzacsíra (búzadarával helyettesíthető)
  • 4 ek fruktóz (vagy sima cukor)
  • 2 tojás (a fehérje külön felverve egy csipet sóval)

A tetejére:

  • 50 dkg nektarin
  • 1 ág menta levelei leszedve, megmosva és felaprítva
  • 1 ek barna cukor (vagy bármilyen édesítő)
  • 1 tk vanília esszencia

Elkészítése:

A barackréteghez egy gyors barack (nektarin) szószt kell készítenünk. Ehhez nincs más dolgunk, mint a gyümölcsöt megmosni, darabokra vágni, és egy tapadásmentes edényben összefőzni a cukorral, a felaprított mentával és a vaníliával. Ne főzzük teljesen lekvár állagúra, maradjon benne nagyobb barackdarab, de a leve legyen sűrű, mézszerű. Ehhez kb. 20 perc szükséges.

A tortalaphoz a ricottát (vagy túrót) egy tálban törjük apróra egy villa segítségével. Adjuk hozzá a grízt, a cukrokat, a sütőport, a tojások sárgáját, és keverjük jól össze. Ezután lazítsuk a joghurttal és az előzetesen már felvert tojásfehérjével. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze, és kisméretű, kivajazott tortaformába öntsük át a masszát.

Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük kb. 30 percet. Ezután vegyük ki a sütit, és oszlassuk el a tetején egyenletesen a barackos mártást. Rakjuk vissza a sütőbe, és süssük további 10-13 percet.