Reszelt almás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 púpos ek tejföl

Töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (tisztítás előtt mért súly)
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 2 jó púpos ek búzadara

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a sütőport, a porcukrot, a reszelt citromhéjat. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a tejföllel könnyű tésztává dolgozzuk.

A tésztát két részre osztjuk, az egyiket egy zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk legalább 45 percre.
A másik tésztát letakarva, hogy ne száradjon, félretesszük.

Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Alaposan kicsavarjuk, a levére nem lesz szükségünk.

A gyümölcsöt ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
Egy közepes tepsit (23*38 cm) kikenünk vékonyan vajjal, és meghintjük liszttel.

A félretett tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk úgy, hogy egy kis peremet hagyunk a szélén. Megszórjuk a búzadarával, és rásimítjuk a tölteléket.

A fagyasztóból elővesszük a tésztát, majd a reszelő nagy lyukán az almára reszeljük a tésztát.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni. Leheletnyi porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp:

Bőséges termés van idén a nyári almafánkon. Ezt a sütit Párom kedvéért készítettem, az Ő kimondott kérésére. Anyukám jól bevált receptjét használtam. Puha, omlós tészta és jó sok töltelék jellemezte. Igen, csak múlt időben, mert már egy morzsa sincs belőle:-)