Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom a meleg, de nem forró tejben 1 ek cukorral. Ez idő alatt egy fém edényben megmelegítem a lisztet (ettől hamarabb, és szebben fog megkelni). A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával.
A cukros tojásokat hozzáöntöm a meleg liszthez, majd a felfuttatott élesztős tejet is, és elkezdem bedagasztani. A vége felé adom hozzá a felolvasztott margarint, és ezzel szép simára dagasztom.
Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztem a duplájára. (Ez kb. 30-45 perc, a hőmérséklettől függően.)
Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és kiszaggatom. Kiszaggatás után is letakarom konyharuhával, és úgy pihentetem 15 percig.
Olajat melegítek a pihentetés alatt (én lisztpróbával ellenőrzöm, hogy elég meleg-e az olaj).
A fánkoknak a közepébe egy kis mélyedést formálok, és azzal a felével lefelé teszem az olajba, amelyik a deszkán felül volt. Letakarom egy fedővel az edényt kb. fél percre, így a fánkok kicsit jobban belesüllyednek az olajba. Ezután megfordítom a fánkokat, de ekkor már nem teszem vissza rá a fedőt. Ezt az oldalát is kb. fél percig sütöm, vagy amíg szép barnás színe nem lesz.
Papírtörlőre szedem ki, hogy egy kicsit lecsöpögjön róla a felesleges olaj.
Végül lekvárral töltöm meg a kész fánkokat, és megszórom a tetejüket porcukorral.
Egyszerre csak pár fánkot sütök (ez nálam 3 darab), mert ha sokat tennék az edénybe, akkor nem lenne helyük megkelni.