Szicíliai paradicsomos tészta húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Húsgolyókhoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 bő ek rizs
  • 1 tojás
  • kevés petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors

Raguhoz:

  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 0,5 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kisebb mag nélküli csili
  • kevés petrezselyemzöld
  • néhány bazsalikomlevél
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl paradicsomszósz

Továbbá:

  • 25 dkg száraztészta (tagliatelle, vagy spagetti)
  • reszelt füstölt sajt

Elkészítése:

A húsgolyóhoz valókat összekevertem, kicsit pihentettem, majd enyhén olajos kézzel golyókat formáltam a keverékből. Vágódeszkára sorjáztam a főzésig.

A paradicsomot kicsumáztam, kereszt alakban bevágtam, és nagyobb fazékban, forró vízbe 1 percig bemártottam. A paradicsomot kivettem, meghűtöttem.

A vizet megsóztam, majd ugyanebben az edényben megfőztem a tésztát is. Miután a paradicsom kicsit hűl, a héja könnyen lehúzható róla.

Közben újabb edényben vizet forraltam a húsgombócoknak. Mikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főztem őket, majd szűrőbe szedtem, ahol lecsöpögtek. 1 gombócot kettévágtam, megkóstoltam. Ha a rizs puha a gombócban, akkor minden rendben.

A hámozott paradicsomot apróra daraboltam. A hagymát kis kockákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával széttörtem, majd apróra vágtam. Kevés olívaolajon megdinszteltem mindkettőt, és enyhén megsóztam. Az apróra darabolt, hámozott paradicsom is a serpenyőbe kerül. A paradicsomot fakanállal szétnyomkodtam, és felöntöttem paradicsomszósszal.

A közben apróra vágott bazsalikomot, a petrezselyemzöldet, valamint a felaprított halványító zellert is a raguba tettem. Frissen kevés borsot őröltem rá. Összeforraltam. Néhány kanál elkészült mártást kivettem a tálaláshoz.

Közben a tésztát, al-dente (fogkemény) állapotra készítettem, majd a vízből kivéve hozzákevertem a paradicsomos raguhoz. Tálaláskor először a tésztával elkevert ragut, utána a húsgombócokat tettem a tányérra, majd ezeket enyhén megöntöztem a félretett raguval.

Friss paradicsommal, és felaprított zöldfűszerekkel tálaltam. Füstölt sajtot reszeltem a tetejére.