Fűszeres-szezámmagos rántott tök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2 közepes főzőtök
  • 1 kk só
  • 5 púpos ek liszt
  • 4 közepes tojás
  • 1 csésze zsemlemorzsa (3 dl)
  • 1 csapott kk morzsolt petrezselyemlevél
  • 0,5 kk fokhagyma granulátum
  • 2 csapott tk szezámmag
  • kb. 6 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tököt megtisztítjuk, kb. 1 cm vastag karikára vágjuk és meghámozzuk. Meghintjük sóval és félretesszük.

Három tányért készítünk. Az elsőbe kanalazzuk a lisztet, a másodikba egy villával kicsit felverjük a tojásokat, a harmadikba szórjuk a zsemlemorzsát, amiben elkeverjük a petrezselyem levelet, a fokhagyma granulátumot és a szezámmagot.

Egy edényben olajat forrósítunk.

A tök közben levet eresztett, amit leöntünk róla. A karikákat először a lisztben forgatjuk meg, majd a tojásban, végül a morzsában.

Közepesnél kisebb lángon a forró olajban szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Most, hogy a kert kincsei kosárszámra teremnek, hetente készül rántott tök vagy cukkini. Ma egy kicsit változtattam, kevés fűszert és szezámmagot szórtam a morzsába, hogy mégse a megszokott, hagyományos fogás legyen az ebéd. Nagyobbacska tökök voltak, de mégis hamar átsültek. A szezámmagtól egy kicsit édeskés lett, ezért érdemes egy pici sóval megszórva kínálni.