Mogyorós-csokoládés piskótarolád

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 2 ek forró víz
  • 1 tk vaníliaaroma

Krém:

  • 10-15 dkg pörkölt mogyoró
  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tábla csokoládé (60%-os)
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük ki jó habosra (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk).

Amikor már jó habos, adjuk hozzá a vaníliaaromát, és a két evőkanál forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

Végül szitáljuk bele a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze a masszát. SÜTŐPOR NEM KELL BELE!

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük kb. 10-15 perc alatt szép világos színűre a piskótát. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem.)

Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a sütőből kivett tésztát rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy benedvesített konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát jól ki kell csavarni, hogy éppen csak nyirkos legyen.)
Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni, majd tekerjük fel.

A mogyorót daraboljuk fel apróra. (Én saját termésű mogyorót pörköltem meg a sütőben, és a botmixer aprítójával felaprítottam, de tehetünk a krémbe sózatlan pörkölt földimogyorót, vagy pörkölt diót is.)

A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az olvasztott, de teljesen kihűtött csokoládét, majd a felaprított mogyorót.

A habtejszínt verjük fel habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés-csokoládés krémhez.

A piskótára kenjük rá egyenletesen a krém több mint felét, majd óvatosan tekerjük fel. Ezután a maradék krémet kenjük rá a roládra, majd szórjuk meg apró darabos mogyoróval.

Tálalás előtt tegyük be egy kicsit a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és szépen fel tudjuk szeletelni.