Képviselőfánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 12,5 dkg liszt
  • 1,25 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 0,5 mk sütőpor

Krém:

  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 20-25 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 5 dl habtejszín a krém tetejére

Elkészítése:

A vizet a csipet sóval és a vajjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és alaposan összekeverjük.
Pár percig kevergetve addig pirítjuk a tésztát, míg teljesen elválik az edény falától. (Folyamatosan keverni kell, és akkor nem fog leégni!)

Ezután levesszük a tűzről, hozzáadunk egy egész tojást, majd jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a második tojást, és úgy is jól összekeverjük. Végül a harmadik tojást felütjük egy tálba, hozzákeverjük a sütőport, majd szintén a masszához keverjük. Pár perc alatt, szép simára keverjük a tésztát.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formálunk, majd távolabb egymástól ráhelyezzük a sütőpapírra. (Sütés közben alaposan meg fognak nőni.)

A sütőbe egy kisebb edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük. Ezután az előmelegített, kb. 200 fokos sütőbe behelyezzük a tepsit, majd pár perc alatt szép aranybarnára sütjük a fánkokat. Amikor már szépen megsültek, a gázt elzárjuk, a sütőajtót résnyire kinyitjuk, és így hagyjuk kihűlni a tésztát. (Én amikor már csak langyos volt a sütő, akkor teljesen kinyitottam az ajtaját.)

A tojások sárgáját egy tálba tesszük, majd a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük.

Ezután egyesével hozzáadjuk a pudingport, és addig keverjük, hogy sima állagú legyen.

A maradék tejet a maradék cukorral feltesszük forrni, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrű masszává főzzük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverjük. Ezután a masszát kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük.

A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, és a pudingos krémmel megtöltjük. Tetejére rákanalazzük (v. habkinyomóval rányomjuk) a felvert tejszínhabot. Végül visszahelyezzük a levágott kis tésztalapot, majd a tetejét porcukorral megszórjuk.

A fánkokat csak tálalás előtt ajánlott megtölteni, mert különben a krémtől elázik a tészta.