Cukkini palacsinta fűszeres joghurttal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukkini
  • 1 mk só
  • 4 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 ek fehér tönkölyliszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 mk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk kapor
  • 1 tk mediterrán fűszerkeverék (vagy oregánó, bazsalikom és egy kis pirospaprika keveréke)
  • 75 g joghurt

Joghurt mártás:

  • 150 g natúr joghurt (lehet görög is)
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 1 kis gerezd fokhagyma apróra reszelve
  • 1 mk kapor
  • 1 csipet só
  • 1 tk szemes mustár (vagy sima)
  • 1 csipet cayenne chili (elhagyható)

Elkészítése:

Kezdjük a joghurt elkészítésével. Ehhez nincs egyéb dolgunk, mint a hozzávalókat egy szószos tálban alaposan összekeverni, letakarni folpack-kal, és a hűtőbe rakni a tálalásig.

A palacsintához a cukkinit reszeljük le a reszelő nagy lyukú részén, és sózzuk be. Takarjuk le, és hagyjuk magára kb. 30 percet. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges folyadékot.

Tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a fűszereket. Ezután mehetnek bele a tojások, majd keverjük homogénre. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a liszteket és a sütőport, majd ezzel is vegyítsük össze. Legvégül keverjük hozzá a kis pohárnyi joghurtot is. A hagyományos palacsintánál jóval sűrűbb állagot kapunk, de így a jó. Én ilyenkor javaslok még 20 perc pihentetést a tésztánk, ezután kezdjük meg a palacsinták kisütését.

Ehhez hevítsünk egy palacsintasütőben minimális mennyiségű olívaolajat, és amikor elég meleg a serpenyő, kanalazzunk rá tetszés szerinti mennyiségű tésztát. Formázzunk kis korongokat, és süssük oldalanként 3-4 percet. Az elkészült palacsintákat takarjuk le alufóliával, hogy tálalásig ne hűljenek ki.

Tipp:

A lisztek teljes mennyiségben helyettesíthető sima finomliszttel, azaz 6 evőkanállal).

Készítsünk mellé friss vegyes salátát, és fogyasszuk egy pohár jó fehérborral!:)