Körtés ricottatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 ek őrölt, pirított mogyoró
  • 3 ek porcukor
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek liszt
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg vaj

Töltelék:

  • 30 dkg ricotta
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 ek barna cukor
  • 4 körte
  • 2 citrom leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • pici őrölt szerecsendió
  • 3-4 szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz

Elkészítése:

A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a mogyorót. Jó alaposan összekeverjük.
Végül szintén egyesével hozzáadjuk a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverjük.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a fele mennyiségű tésztát belesimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem.)

A tészta másik felét szintén így kisütjük. (Még melegen egy spatulával alányúltam, és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni.)

A körtéket meghámozzuk, majd negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra felkockázunk minden cikket.

Egy serpenyőbe tesszük a felkockázott körtéket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.

Hozzáadjuk a barna cukrot, egy vaníliás cukrot, belefacsarjuk az egyik citrom levét, és ízlés szerinti mennyiségű fűszert szórunk hozzá.

Lassú tűzön, pár perc alatt puhára pároljuk, de vigyázzunk, nehogy a körték túl puhára főjenek.
Végül a szirupból kiszedjük, és teljesen lecsepegtetjük. (Én egy szűrőbe szedtem, így teljesen le tudott csepegni a leve.)

A ricottát a kristálycukorral, egy vaníliás cukorral és egy citrom levével jól összekeverjük.

A vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűtjük, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverjük.

Az egyik tésztalapot visszahelyezzük a tortaformába, majd kirakjuk a leszáradt, párolt körtekockákkal.

Erre óvatosan rákanalazzuk a a habos krémet, majd a tetejére helyezzük a másik tortalapot.

Pár órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék. (Én este készítettem el, és másnapig a hűtőben pihent.)

Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.