Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a mogyorót. Jó alaposan összekeverjük.
Végül szintén egyesével hozzáadjuk a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a fele mennyiségű tésztát belesimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem.)
A tészta másik felét szintén így kisütjük. (Még melegen egy spatulával alányúltam, és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni.)
A körtéket meghámozzuk, majd negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra felkockázunk minden cikket.
Egy serpenyőbe tesszük a felkockázott körtéket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Hozzáadjuk a barna cukrot, egy vaníliás cukrot, belefacsarjuk az egyik citrom levét, és ízlés szerinti mennyiségű fűszert szórunk hozzá.
Lassú tűzön, pár perc alatt puhára pároljuk, de vigyázzunk, nehogy a körték túl puhára főjenek.
Végül a szirupból kiszedjük, és teljesen lecsepegtetjük. (Én egy szűrőbe szedtem, így teljesen le tudott csepegni a leve.)
A ricottát a kristálycukorral, egy vaníliás cukorral és egy citrom levével jól összekeverjük.
A vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűtjük, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverjük.
Az egyik tésztalapot visszahelyezzük a tortaformába, majd kirakjuk a leszáradt, párolt körtekockákkal.
Erre óvatosan rákanalazzuk a a habos krémet, majd a tetejére helyezzük a másik tortalapot.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék. (Én este készítettem el, és másnapig a hűtőben pihent.)
Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.