Olaszos húspogácsa sült krumplival

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Húspogácsához:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg sajt (pl. parmezán, edami..)
  • petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 ek víz
  • olívaolaj

Sült krumpli:

  • 6-8 db krumpli
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

Tegyük egy tálba a zsemlemorzsát, majd adjuk hozzá a vizet, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a darált húst, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citrom reszelt héját, a reszelt sajtot (én edami sajtot reszeltem bele), nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ezután jó alaposan gyúrjuk össze a masszát, majd vizes kézzel formáljunk belőle pogácsákat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Helyezzük rá a húspogácsákat, majd szintén locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Végül tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Sütés közben egyszer fordítsuk át a húspogácsákat, hogy mindkét fele szép pirosra süljön.)

A krumplikat vágjuk nagyobb cikkekre, majd tegyük bele egy tepsibe (én sütőpapírral bélelt tepsibe tettem). Ezután locsoljuk rá az olajat, majd nyomjuk rá a citromlevet, és forgassuk alaposan össze.

Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. Sütés közben óvatosan forgassuk meg, hogy szép aranybarnára süljön. A sütőből kivéve ízlés szerint sózzuk meg, majd óvatosan rázogassuk össze.

Tálaláskor a húspogácsákat a sült krumplival és salátával kínáljuk.