Kemencés malacsült vele sült krumplival

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2,5 kg malachús (lapocka)
  • 1 ek rozmaring
  • 2 ek kakukkfű
  • 1 tk chilipaprika
  • 3 ek étolaj
  • 4 dl rosé bor
  • 1 kg burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 alma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

Előző nap a húst megtisztítom, a bőrét az alatta lévő zsírréteggel együtt, ujjnyi szélességben hosszában és keresztbe bevágom.

A fűszereket só nélkül az áttört fokhagymával és az olajjal összekeverem, majd a felével bedörzsölöm a malachús bőrös felét úgy, hogy a vágásokba is jusson, majd a maradék fűszeres masszába elkeverek 1 ek sót, és a húsos oldalát ezzel dörzsölöm be.
Ügyelek arra, hogy a bőrös felére ne kerüljön só, mert akkor nem sül ropogósra. Éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap a krumplit és a hagymát szeletekre vágom, és egy cserépedénybe, vagy magas falú tepsibe rakom.

Megsózom, ráhelyezem a malachúst, körberakom a cikkekre vágott almával, aláöntöm a bort, lefedem, és kemencébe tolom.

300 fokon 1,5 órát sütöm, majd a fedelét levéve még 1 órát pirítom. Közben párszor meglocsolom a bőrét a kisült zsírral.

Ha a hús megpuhult, kiveszem a kemencéből, és fél órát pihentetem, majd felszeletelem.

A vele sült körettel és párolt káposztával tálalom.

Sütőben is elkészíthető, a legmagasabb fokozaton, lefedve 2 órán keresztül, majd fedő nélkül 1 órát kell sütni.