Empanadas – Marhahúsos töltött tészta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl marhahúsleves
  • 40 dkg marhahús
  • 5 dkg mazsola
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás
  • őrölt bors

Elkészítése:

A lisztet a vajjal elmorzsolom, és kevés hideg vízzel könnyen gyúrható tésztát készítek. 1 órára hűtőbe teszem.

A marhahúsról eltávolítom a zsíros, inas és faggyús részeket. A színhúst ledarálom, a többi eltávolított részből 2 dl hideg vízben, kevés szemes borssal, 1 gerezd fokhagymával, 1 tk ételízesítővel húslevest főzök.

A tojásokat 15 perc alatt keményre főzöm.

Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem az olajon, majd felöntöm a marhahús levessel, és teljesen beforralom. Ekkor hozzáadom a darált marhahúst, és fehéredésig pirítom.

A hideg vízben áztatott és leszűrt mazsolát hozzákeverem a húshoz, ízlés szerint sózom, borsozom és ízesítem összezúzott fokhagymával, majd hagyom kihűlni.

A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtom, amiből egy 10 cm átmérőjű csésze segítségével 16 db korongot szaggatok. Mindegyik közepére 1 kanálnyi húsos tölteléket halmozok.

Megtisztítom a főtt tojásokat, egyenként 6 cikkre vágom és 1-1 cikket rakok a húshalmokra.
A tésztakarikákat egyenként félbehajtom, a széleit villával lenyomkodom.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. 20-25 perc alatt világosbarnára sütöm.

Forrón tálalom.