Paszternákkrémleves tejszínes petrezselyemmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 40 dkg paszternák
  • 1 vöröshagyma
  • 2,5 dl tej
  • 3 dl víz
  • őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • 1 húsleveskocka
  • szerecsendió
  • 2 ek olívaolaj

Tejszínes petrezselyemhez:

  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 0,5 dl tejszín
  • csipet só

Elkészítése:

A paszternákot és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el a vöröshagymát párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjunk hozzá 30 dkg kockára felvágott paszternákot, és pár percig kevergetve pirítsuk.

Ezután öntsük fel a tejjel és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, tegyük bele a leveskockát és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára a paszternákot.

Amikor a paszternák már teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről, és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest.

Ameddig a leves elkészül, a maradék 10 dkg apró kockákra vágott paszternákot enyhén sós vízbe pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.
Ezután 1 ek olívaolajat forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt paszternákkockákat, és pirítsuk meg szép pirosra.

A petrezselyemzöldet tegyük bele enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és főzzük 1-2 percig. Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, majd alaposan csepegtessük le. (Én kézzel kicsit kinyomkodtam belőle a felesleges vizet.)

A teljesen lecsepegtetett petrezselyemzöldet ezután tegyük bele a turmixgépbe, öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és ízlés szerint sózzuk. Végül turmixoljuk pépesre. (Ha szükséges, akkor több tejszínt is önthetünk hozzá, de vigyázzunk, nehogy túl híg legyen)

Tálaláskor a leves tetejére kanalazzuk rá a tejszínes-petrezselymet, és szórjuk meg a pirított paszternákkal.