Céklaleves gerslis húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • 1 sárgarépa
  • 1 paszternák (el is hagyható)
  • 1 zöldség
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 1 marék gersli (v. rizs)
  • 1 tojás
  • 2 húsleveskocka
  • őrölt bors
  • 2-3 babérlevél
  • 7 dl víz
  • 7 dl almalé
  • olívaolaj

Tálaláshoz:

  • tejföl és torma keveréke

Elkészítése:

A céklát és a zöldségeket megtisztítjuk, majd ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a gerslit, és jól összedolgozzuk. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

Egy edénybe 2-3 ek olívaolajat kanalazunk, hozzáadjuk a vöröshagymát, és elkezdjük üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt céklát és a zöldségeket. Alaposan összeforgatjuk, és pár percig együtt tovább pároljuk. Közben ízlés szerint megszórjuk sóval és őrölt borssal.

Ezután felöntjük a vízzel és az almalével, majd beletesszük a húsleveskockát és a húsgombócokat.
Végül felforraljuk a levest, majd szép lassan készre főzzük. (Kb. egy óra alatt puhára fő a húsgombóc és a zöldségek is.)

Közben a tejfölt és az reszelt tormát alaposan összekeverjük. (Én készen vásárolt csemege tormát kevertem hozzá, de ízlés szerint erőset is keverhetünk bele.)

Tálaláskor a meleg leves tetejére kanalazzuk a tejfölös-tormát, majd jó étvággyal elfogyasztjuk a levest.