Lecsós tarja

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja szeletelve
  • 3 paprika (lecsó, kápia, kaliforniai, minél színesebb, annál szebb)
  • 2 kisebb fej hagyma
  • néhány gerezd fokhagyma, pépesítve, enyhén megsózva, olajban elkeverve
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj

Elkészítése:

A tarjaszeleteket előző este előkészítjük. Sózzuk, borsozzuk, pépesített fokhagymával a szeleteket mindkét oldalán megkenjük. (A fokhagyma illóolaja olajban oldódik, így egyenletesen ízesíti a húst.)
A húst grillen, roston, vagy serpenyőben megsütjük.

Elkészítjük a lecsós ragut a következőképpen: a hagymát és a paprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot a lehető legapróbbra daraboljuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, megsózzuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. (Minél apróbbra vágjuk a paradicsomot, annál kevésbé marad a raguban a paradicsom felpöndörödött héja, ami nem emészthető, ráadásul nem is szép látvány.)

Kevés bort öntünk hozzá, és a paprika is mehet a lecsóba! Összefőzzük addig, míg a ragu enyhén besűrűsödik, de a hozzávalók még roppanós állagúak maradtak. A legvégén borsot őrlünk rá.

A lecsókat én úgy szeretem, ha kóstolásnál becsukott szemmel is meg tudom különböztetni a hozzávalókat benne.

A roston sült húst a lecsóval együtt tálaljuk.

Ajánlott köretek a rizs és a krumplipüré.