Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymát és a paprikát felkarikázzuk, külön edényekben tároljuk. A paradicsomot apró darabokra vágjuk, a padlizsánt kisebb cikkekre daraboljuk. A fokhagymát a lehető legapróbbra aprítjuk.
Egy serpenyőben, a következő sorrendben pirítotjuk a hozzávalókat: elsőként kevés olajon a hagymát, kicsivel később a fokhagymát, majd a paradicsomot, valamint a padlizsánt és a kimagozott apróra vágott chilit. Megsózzuk. A kakukkfű ágacskákról a leveleket lesodorjuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk, majd felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a paprikákat is. Én szeretem, ha a paprika a mások által készített lecsókhoz képest kicsit roppanósabb, de aki puhábban szereti, hamarabb is hozzáteheti.
Az előfőzött rizst is hozzákeverjük és a maradék olajjal megöntözzük. Hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek és friss borsot őrlünk az ételre.
A balkáni konyha jellegzetes étele, szerb, bolgár, román, de török gyökerekkel is rendelkezik. Ettem már bárányhússal, de csak zöldségekkel is.