Újkrumplileves zellerrel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg újkrumpli
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér zöldjével együtt
  • 1 ek zsír
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 ek pirospaprikakrém
  • 1 ek házi eltevésű zöldségkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zsenge zellerzöld
  • 1 csapott ek durum finom liszt
  • 3 ek durum félfogós liszt
  • 1 kis méretű tojás

Elkészítése:

A krumplit és a zöldségeket megtisztítjuk. A krumplit kockákra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk. Az evőkanál zsíron a sima liszttel világos rántást készítünk úgy, hogy a hagymát és a paprikát egészben pirítjuk vele.

Amikor kész a rántás, felöntjük kb. 1 liter hideg vízzel. Addig kevergetjük, amíg sima nem lesz. Beletesszük a krumplit, a zöldségeket, belereszeljük a fokhagymát, és rátesszük a paprikakrémet meg a zöldségkeveréket.

Sózzuk ízlés szerint, és még felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A petrezselyemzöldet és a zellerzöldet összekötjük fehér cérnával, és beletesszük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a csipetkét a 3 evőkanál lisztből és a tojásból. A tojás méretétől függ,hogy mennyi liszt kell hozzá. Víz nem kell hozzá, és jó keménynek kell lenni. Egy tányéron jól kidolgozzuk, és egy lisztezett tálcára apró darabokat csipkedünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne ragadjanak össze.

Amikor a leves megfőtt, akkor beletesszük a csipetkéket, megkeverjük, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a leves tetejére.

Tipp:

A zöldségkeverék helyett jó a bolti ételízesítő is, ha azt használunk.

A cukorbetegség miatt kell a szénhidrátszegényebb lisztféleség. Akinek nincs ilyen problémája, készítheti rendes liszttel.