Gesztenyés szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 ek forró víz
  • 1 mk sütőpor
  • 1 tk mézes-fűszerkeverék

Krém:

  • 15 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek savanykás lekvár

Tetejére:

  • 15-20 dkg rumos gesztenyemassza
  • olvasztott csokoládé

Elkészítése:

A keverőtálba beletesszük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverjük. (Legalább háromszoros mennyiséget kapjunk!!!!)
Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatjuk a vanília aromát, majd kanalanként hozzáadjuk a forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a masszához szitáljuk, majd rákanalazzuk a darált diót és a mézes-fűszerkeveréket. Fakanállal óvatosan összeforgatjuk.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk.

Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a sütőpapírt lehúzzuk a tésztáról, majd rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.

A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverjük. (Sima habtejszínhez habfixáló is kell, különben összeesik a hab.)

A teljesen kihűlt piskótát két egyenlő részre elvágjuk, majd az egyik lapot megkenjük savanykás lekvárral. Ezután ráhelyezzük a másik lapot, és annak a tetejére egyenletesen rákenjük a mascarponés-habos krémet.

A krém tetejére ráreszeljük a gesztenyemasszát, majd a tetejére olvasztott csokoládét csorgatunk.
(Én a csokoládét felszeletelés után csorgattam a gesztenye tetejére.)

Egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek, majd ízlés szerint felszeleteljük.