Házinyúl vadasan zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 nyúl
  • 3 sárgarépa
  • 1 zellergumó
  • 2 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 6 babérlevél
  • 10 szem boróka bogyó
  • 10 szem bors
  • 1-2 ek mustár
  • 3 ek almaecet

Mártáshoz:

  • 3 ek cukor
  • 1 citrom
  • 1-2 ek mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek finomliszt

Zsemlegombóchoz:

  • 3 zsemle
  • 4 tojás
  • 6-7 ek rétesliszt
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

Az egész, konyhakész nyulat megmosom, feldarabolom, egy fazékba rakom, sózom, és annyi vízzel felöntöm, ami ellepi. Felforralom, leszedem a keletkezett habot és hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a boróka bogyót, a szemes borsot, a mustárt, az ecetet, és addig főzöm amíg a hús megpuhul. 80-90 perc főzés általában elég.

Ha kész, eltávolítom a babért, a szemes borsot, a borókabogyót, és kiszedem a húst belőle, amit félreteszek a tálalásig.

Egy másik edényben megkaramellizálom a cukrot, ráöntöm a zöldségeket a lével együtt, rászórom a finomlisztet, és botmixerrel pürésítem az egészet. Végül hozzáadom a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót. Jól kiforralom.

A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom. A tojásokat elkeverem étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatom a pirított zsemlekockákat, és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha megfőtt, kiszedem, lecsepegtetem.

Tálaláskor a szószt rászedem a húsra, és melléteszem a zsemlegombócokat.