Hetes lángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 150 g tejföl
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 ek só

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukrozott tejbe belemorzsolom és felfuttatom.

A lisztet a tojással, a tejföllel, a sóval, az olajjal, a felfuttatott élesztővel és a tejjel elkeverem. Kézzel, vagy géppel jól kidagasztom. A tej mennyiségével tudom szabályozni, hogy közepesen lágy tészta legyen belőle. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztem.

Ha megkelt ökölnyi darabot veszek ki belőle, és olajos kézzel tetszés szerinti nagyságra formázom. Bő, forró olajban mindkét oldalát kisütöm.

A maradékot kiolajozott zacskóba teszem, és hűtőben 1 hétig tárolhatom, ahonnan bármikor elővéve frissen süthetek belőle, vagy lefagyasztom.

Áttört fokhagymával, sajttal, tejföllel, savanyú káposztával a tetején kínálom.