Hozzávalók:
Elkészítése:
A margarint kivesszük a hűtőből, hogy puha legyen. Az 1 dl tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a krumplival jól összedörzsöljük, hogy sima legyen. Mélyedést készítünk a közepébe, beleütünk 2 tojást, a sót, a megkelt élesztőt és a bort. Alaposan összedolgozzuk, ha kemény lenne a tészta, akkor egy-két kanál tejföllel lazítjuk, hogy rugalmas, könnyen nyújtható legyen.
Amikor sima, és elválik a táltól, akkor a duplájára kelesztjük. Ez 20-30 perc lehet, attól függ, milyen meleg van. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, és rákenjük a margarint. Feltekerjük, mint a rétest, jó szorosan. A tekercset összehajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, hogy úgy maradjon, és újra kelesztjük. Amikor a duplájára nőtt, kinyújtjuk megint amennyire csak tudjuk, és ezúttal négybe hajtjuk, és utoljára kelesztjük.
Kisodorjuk kb. 2,5 cm vastagságúra, és 3 cm átmérőjű szaggatóval szaggatjuk ki. Kicsit a tenyerünk között megformázzuk őket, tojással megkenjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük. A pogácsákat a tepsibe tesszük, de nem túl szorosan, mert megkelnek, és dőlnek is kissé. A tepsiben is kelesztjük 10-15 percig, és addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a tetejük. Ha maradna belőle, még 2 nap múlva is puha marad a krumplitól.
Úgy tűnik, hogy macerás, de megéri, mert nagyon finom. Én ezekre tettem egy kis reszelt sajtot, mert éppen volt otthon, de nem szoktam, és a nagymamám sem tett rá soha, mégis finom volt.