Csokoládés körtetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 ek hideg víz

Töltelék:

  • 3 érett körte
  • 1 tábla csokoládé (45%-os)
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • mandulaforgács

Elkészítése:

Egy tálba beletesszük a csipet sóval összekevert lisztet és a vajat, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a cukrot, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a tojást és 1 ek hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Ha szükséges, még pici vizet kanalazzunk hozzá.) Ezután fóliába csomagoljuk, és legalább 15 percre hűtőbe tesszük pihentetni.

A hűtőből kivesszük a tésztát, majd piteforma méretűre kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.

A csokoládét apróbb darabokra tördeljük, gőzfürdő fölött felolvasztjuk. A formában lévő tésztára csorgatjuk, és egyenletesen rákenjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, míg elkészül a töltelék.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és ízlés szerinti cikkekre felszeleteljük.

Egy tálba beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és kézi habverővel habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejszínt is.

A csokoládéval megkent tésztát kivesszük a hűtőből, majd ráhelyezzük a körtecikkeket, és óvatosan felöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverés 150 fokon 30 percig sütöttem.)

A sütési idő felénél (kb. 15 perc) megszórjuk a tetejét mandulaforgáccsal, majd visszahelyezzük a sütőbe, és készre sütjük.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.