Fejtett bableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg fejtett bab
  • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
  • 2 ek finomliszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 csípős paprika (ízlés szerint)
  • 1 zellergumó
  • 1 szál zellerzöld
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 6 ek rétesliszt
  • 2 tojás

Elkészítése:

A babot kifejtem, és egy nagy fazékban, 3 l vízben elkezdem főzni. Sózom és beleszeletelek 2 gerezd fokhagymát, a felaprított répákat, a zellergumót, a félbevágott paradicsomot, a paprikát és a zellerzöldet.

Addig főzöm, amíg minden megpuhul benne.

A zsírból és finomlisztből világos rántást készítek, ha megpirult, belekeverem az áttört maradék fokhagymát, megszórom pirospaprikával. Elkeverem, és berántom vele a levest.

A réteslisztből és tojásból közepes lágyságú tésztát gyúrok, és a levesbe csipkedem, majd 10 percig forralom, és tálalom.