Gulyásleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg marhanyak (vagy lábszár)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
  • 2 kk kömény
  • 2 kk pirospaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 6 burgonya
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 tojás
  • ízlés szerint só
  • 10 ek rétesliszt

Elkészítése:

Nagy fazékban zsíron megdinsztelem a kockára vágott hagymát, majd megpattogtatom rajta a köménymagot.

Rászórom a felkockázott húst, és fehéredésig pirítom, majd meghintem pirospaprikával, és ízlés szerint őrölt borssal, sóval.

Elkeverem, hozzáadom a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és lefedve a hús puhulásáig párolom. Ha szükséges, az elfőtt levet vízzel pótolom. Ez idáig kb. 1.5-2 óra, ha kevés az idő, akkor mindezt kuktában csinálom, amiben mindössze 1 óra alatt megpuhul a hús.

Ezután hozzáadom a karikára szeletelt répákat, és újra 10 percig párolom, majd felöntöm 3 l vízzel.
Beleteszem a hosszúkásra vágott burgonyát. Ízlés szerint sózom, és puhára főzöm a benne levőket.
Közben a tojásból, lisztből és kevés sóból félkemény tésztát gyúrok, amit belecsipkedek a levesbe, amikor forr.

Végül még 10 percig főzöm, amíg a csipetke megfő. Friss kenyérrel, és igény szerint csípős paprikával tálalom.