Áfonyás joghurttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kekszes alap:

  • 15 dkg édes, omlós keksz
  • 15 dkg kakaós, omlós keksz
  • 15 dkg margarin

Habos-joghurtos töltelék:

  • 40 dkg natúr joghurt
  • 10-15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg áfonya
  • citromlé
  • 2 dl habtejszín
  • 20 g zselatin

Elkészítése:

A kekszet aprítóval összeaprítjuk, vagy ledaráljuk.
A margarint forráspontig hevítjük, majd a darált kekszre öntjük és jól összekeverjük.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes masszát. Kézzel egyenletesen belelapogatjuk, és lenyomkodjuk. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, és jól kikeverjük.

A 2-3 evőkanál joghurtot kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Simára keverjük, és kevergetve kihűtjük. Ezután a kikevert joghurtos masszához keverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük. (Ha sima habtejszínt használunk, tegyünk hozzá habfixálót is, különben összeesik a krém.)

Végül a joghurtos-zselatinos keverékhez apránként, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínt. Keverés közben hozzáadjuk az áfonyát is.

A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtos-habos tölteléket. Tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd 1-2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a torta tetejét áfonyaszemekkel díszítjük, majd hideg vízbe mártott késsel felszeleteljük.