Hozzávalók:
Töltelék:
Elkészítése:
A tojást szétválasztjuk, hűtőbe tesszük a fehérjét. (Később ezzel kenjük le sütés előtt a tésztát.)
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, és összegyúrjuk. Kezdetben morzsálódik, aztán egyre jobban összeáll, ezért ne lisztezzük tovább. Amikor már sima tapintású, tegyük nejlon zacskóba, így be a hűtőbe minimum 1 óra hosszára.
Közben megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük az almát, rászórjuk a kristálycukrot, meglocsoljuk a citromlével, és összekeverve állni hagyjuk.
Hűtés után elővesszük a tésztát. Legjobb, ha folpack-ot terítünk a munkalapra, arra a tésztát, rá ismét folpack-ot, és így nyújtjuk el, így nem ragad. A felső fóliát lehúzva vágjunk a kerek sütőformánknál körben 2 cm-rel nagyobb kört, ezt simítsuk a kissé kikent, enyhén lisztezett formába. Nyomkodjuk a széléhez a tésztát, óvatosan, ne lyukasszuk ki a körmünkkel.
Megszórjuk zsemlemorzsával, kinyomkodjuk, leszűrjük az almát, rákenjük a morzsás tésztára. A maradék kinyújtott tésztából csíkokat vágunk, abból rácsozzuk be a tetejét. A széleket kissé rányomjuk, végül a félretett tojásfehérjével átkenjük.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perig sütjük.
Gazdagíthatjuk a tölteléket darált dióval.