Aszpikos sonkatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Egy kisebb kuglóf (v. őzgerinc) formához:

  • 50 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 1 nagy alma
  • 3 csemege uborka
  • 45 dkg franciasaláta zöldségkeverék
  • 4 főtt tojás

Zselatinos tartármártás:

  • 1,5 dl majonéz
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 2 dkg zselatin (por)
  • 1 dl víz
  • 0,5 citrom leve
  • őrölt bors
  • cukor

Elkészítése:

A kuglóf (v. őzgerinc) formát béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, és tegyük félre.

Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat és a maradék sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.

A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze.

A majonézt keverjük simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és cukorral.

Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, majd szintén óvatosan keverjük össze.

A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik.

Ezután hűtsük langyosra, majd öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze.

A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos-zöldségkeveréket, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket.)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Vegyük le a formát és a fóliát a sonkatortáról, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.