Hozzávalók:
Egy kisebb kuglóf (v. őzgerinc) formához:
Zselatinos tartármártás:
Elkészítése:
A kuglóf (v. őzgerinc) formát béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, és tegyük félre.
Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat és a maradék sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.
A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.
Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze.
A majonézt keverjük simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és cukorral.
Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, majd szintén óvatosan keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
Ezután hűtsük langyosra, majd öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze.
A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos-zöldségkeveréket, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket.)
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Vegyük le a formát és a fóliát a sonkatortáról, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.