Áfonyás mákos guba

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

2 személyre:

  • 2 db vajaskifli
  • 10 dkg friss kék áfonya
  • 10 dkg őrölt mák
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db szuflé forma (kb. 12 cm átmérőjű)
  • 1 tk vaj a forma kenéséhez
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk cukor
  • 1 darabka vanília rúd kikapart magja

Elkészítése:

A szuflé formákat kenjük ki vajjal. A kifliket vágjuk ketté.

A tejet a vaníliával, a cukorral és a tejszínnel forraljuk fel, majd hűtsük le, és keverjük el benne a tojást.

A kifliket a kevés vajon pirítsuk át mindkét oldalán egy serpenyőben. Ezután a tejes-tejszínes keverékbe mártsuk bele, és béleljük ki a szuflé formát vele. Erre szórjuk a mákot, amit a cukorral és citromhéjjal összekeverünk.

Szórjunk rá kevés áfonyát, majd megint mákot. A kifli másik felét szintén mártsuk meg a tejben, és fedjük le a mákos részt vele. Ha mind a két formát megtöltöttük, akkor a maradék tejszínes keverékkel öntsük le.

Forró sütőbe téve (180 fok) szép lassan süssük aranybarnára (kb. 25 perc). Fordítsuk ki a formából, vágjuk ketté, és bármilyen főzött krémmel, vagy pudinggal kínáljuk. Vaníliás porcukorral hintsük meg, díszítsük még áfonyával.