Hozzávalók:
Tészta:
Csokoládé réteg:
Banános rész:
Karamell:
Habos-csokoládés krém:
Elkészítése:
A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat (v. zsírt), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha szükséges, adjunk hozzá 1 ek hideg vizet, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta.)
Ezután egy enyhén lisztezett folpack fólián (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát. Tegyük kb. 30 percre hideg helyre, hogy a tészta kellően lehűljön.
Pihentetés után villával szurkáljuk meg a tésztát, majd tegyünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel….)
Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, és a tésztát tegyük vissza a sütőbe. Süssük a tésztát még kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel. (Addig keverjük, hogy szép sima állagú legyen.)
Ezután a teljesen kihűlt tésztát vegyük ki a formából, helyezzük rá egy tálcára, majd öntsük bele a csokoládét, és egyenletesen simítsuk el. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
A banánnak húzzuk le a héját, és vágjuk hosszában félbe, majd vágjuk fel a fél banánokat 3 egyforma részre.
Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vajat, majd helyezzük bele a felszeletel banánt. Ezután szórjuk meg a barna cukor felével, és pár pillanatig karamellizáljuk.
Óvatosan fordítsuk át, majd szórjuk meg a maradék cukorral, és szintén karamellizáljuk pár pillanatig. (Sokáig nem szabad a banánt karamellizálni, mert különben szétesik.)
Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tésztában már megdermedt a csokoládé, akkor rendezzük el rajta a teljesen kihűlt, karamellizált banánt.
A cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kisebb lángon karamellizáljuk meg. (Néha rázogassuk meg a serpenyőt, addig míg a cukor fel nem olvad, majd keverjük össze, és 1-2 perc alatt karamellizáljuk szép aranybarnára.)
Ezután apránként, kevergetve adjuk hozzá a felkockázott vajat, és keverjük simára.
Óvatosan, állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk 1-2 percig. Vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.
Amikor a karamell már kihűlt, vegyünk ki belőle 4 evőkanálnyit, majd a maradékot óvatosan öntsük rá a banán tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje.
Legalább egy órára tegyük hideg helyre, hogy a karamell kellően megdermedjen.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd keverjük hozzá az előzőleg félretett karamellt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A habtejszínt verjük fel habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a karamellás-csokoládéval.
Végül kanalazzuk rá a csokoládékrémet a megdermedt karamellre, és ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval a tetejét.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitetortát, majd úgy kínáljuk.