Pizza spárgás-sonkás-paradicsomos feltéttel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 ek olaj
  • 1,5 dl víz (langyos)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 mk só

Feltét:

  • 1 csomag zöld spárga
  • paradicsom (ízlés szerint)
  • vékonyra szeletelt sonka (ízlés szerint)
  • 30 dkg mascarpone
  • őrölt fehér bors
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1-2 ek olívaolaj

Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros vízbe, majd keverjük össze, és öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá az olajat.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a folyadék tetejére. A robotgép dagasztó szárával pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

A megdagasztott tésztát osszuk el három egyforma részre, formáljuk gombóccá, majd helyezzük rá egy nagyobb, olajjal lekent tálcára, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen, kelesszük egy órán át.

Feltét készítése:

A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

A bimbókat vágjuk le, majd tegyük félre. A maradék szárrészt vágjuk kisebb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és hűtsük ki.

Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze.

Összeállítás:

A vékonyra nyújtott tésztákat spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd egyenletesen kanalazzuk rá a spárgás-mascarponés szószt.

Csipkedjük rá a sonkát, pakoljuk rá az előzőleg levágott bimbókat, az ízlés szerint felszeletelt paradicsomot, és újra spricceljük le egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre.
A sütési idő vége felé ízlés szerint szórjuk meg a reszelt sajttal, majd úgy süssük készre.

Tálalás előtt szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.