Sárgabarackos gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sertészsír
  • ízlés szerint só
  • 1 kg sárgabarack
  • 1 ek cukor
  • 1 kk fahéj

Továbbá:

  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek porcukor

Elkészítése:

A krumplit sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük,hozzátesszük a zsírt, majd a lisztet. (A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert függ a krumpli állagától, hogy mennyit vesz fel!)

Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén kisodorjuk. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!

Lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.

Mindegyik közepébe 1 magjától eltávolított barackot, annak a közepébe pedig fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk, majd gombóc alakra gömbölyítjük.

Több adagban lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is!

Hideg vízzel leöblítjük, majd pirított zsemlemorzsában meghempergetjük.

A zsemlemorzsát aranysárgára pirítom a porcukorral, ettől finom karamelles íze lesz.

Tipp:

A gombóc tésztája legjobb régi krumpliból, de az már nincs. Az új burgonya vizesebb, így egy kicsit több liszt kell hozzá. Összeállításnál figyeljünk rá!