Virslis lábtörlő

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

20 x 35 cm-es “lábtörlő”-höz:

  • 5-6 pár virsli
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek olaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás a lekenéshez (kicsi)
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele kb. 1 dl langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a maradék langyos tejet, adjuk hozzá az olajat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is bedagaszthatjuk!)

Ezután tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 40 percig.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki lisztezett sütőpapíron kb. 20×35 cm-re, majd körbe a széleknél hagyjunk el kb. 2 cm-t.

Ezután a hosszabbik oldalon vágjunk egy éles késsel (v. pizza vágóval) 2 cm-es csíkokat, majd a virslit fűzzük be a csíkok közé. Végül kenjük le a felvert tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. A sütési idő felénél vegyük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal. (Én légkeveréssel 160 fokon 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Kínálhatunk hozzá mustárt, majonézt, ketchupot.