Zöldségleves sonkagaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Leves:

  • 20 dkg gomba
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tk ételízesítő
  • őrölt bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 tk liszt
  • 1 ek olaj
  • víz

Sonkagaluska:

  • 10 dkg főtt, füstölt sonka
  • 3-4 ek liszt
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 tojás (nagy)
  • őrölt bors
  • 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:

A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és félig lefedve pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a gombát, szórjuk meg az ételízesítővel, majd pároljuk még pár percig. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd főzzük puhára a zöldségeket.

Egy tálkába tegyük bele a tejfölt, a mustárt és a lisztet, majd keverjük simára. Adjunk hozzá egy merőkanál levest, és keverjük alaposan össze. A forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tejfölös keveréket, majd szintén forraljuk fel. Ezután kanállal szaggassuk bele az előzőleg elkészített sonkagaluskát.

Sonkagaluska készítése:

A sonkát és a vöröshagymát botmixerrel pépesítsük, vagy daráljuk le. Adjuk hozzá a liszthez, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd keverjük össze.

Adjuk hozzá az egész tojást, majd keverjük össze, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (Ha szükséges, akkor egy pici vizet önthetünk hozzá.)

A forrásban lévő levesbe kanállal szaggassunk kisebb galuskákat, majd várjuk meg míg feljönnek a leves tetejére. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, és főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről.

Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.