Cérnametélt tészta házilag

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kisebb házi tojás
  • 8-10 dkg liszt

Elkészítése:

A tojást egy tálba ütjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és elkezdjük kézzel összedolgozni.

Ha túl lágy a tészta, akkor tehetünk még hozzá kevés lisztet, ha netán túl kemény lenne, akkor egy egész pici vizet.

Ezek a mennyiséget csak kiinduló adatok, mert a nem túl lágy és nem túl kemény tészta függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől is.

A tésztából kisebb gombócokat sodrunk, a tésztanyújtó géppel hosszúkás darabokra elnyújtjuk.

Ezeket egyforma nagyságú darabokra vágjuk, majd a nyújtó gépen a cérnametélt vágón átengedjük.

Nagyobb abroszra szórjuk, és egy-két napig hagyjuk száradni.

Felhasználásig papírdobozban vagy textil zsákban tároljuk.

Tipp:

Sajnos egyre kevesebb idő jut tészta készítésre, pedig sokkal jobb a házilag gyúrt, mint a bolti társa. Ritkán, de néha én is nekilátok. Most, hogy a kerti és udvari teendőket a nagy meleg miatt célszerű reggel és este végezni, így napközben lehet egy kis tésztát gyúrni. Összegyűlt pár házi tojás is. Cérnametélt lett belőle. A lenti mennyiség egy adag tésztára vonatkozik. Természetesen ha időnk engedi érdemesebb egyszerre több adagot készíteni.