Mikulás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,5 dkg szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg liszt

Krém:

  • 0,5 dl rum, vagy 1 kk rum aroma
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 35 dkg gesztenyemassza

Tetejére:

  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 3 dl tejszínhab

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a porcukorral, a tojással, a tejjel és a szalakálival összedolgozom. Ezután 4 részre osztom a tésztát.

Egyenként tepsi nagyságúra nyújtom, és a tepsi hátoldalán, 170 fokon 8-10 perc alatt egymás után megsütöm.

A krémhez a tejet a pudingporral megfőzöm és lehűtöm. A puha margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliás krémet, és a rummal, vagy aromával ízesített gesztenyét, majd simára keverem. A krémet négy felé osztom.

A tésztalapokat a krémmel megtöltöm, majd a tetejére is kenek a krémből. Végül a maradék gesztenyét ráreszelem.

Felszeletelem, és minden szelet tetejét egy tejszínhab rózsával díszítem.

Tipp:

Érdemes a süteményt előző este összeállítani, hogy a lapok egy kicsit megpuhuljanak, és csak másnap felvágni, díszíteni.