Epres pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 30 ml víz

Töltelék:

  • 1 kg eper
  • 20 dkg cukor
  • 4 ek keményítő
  • 1,5 dl víz

Elkészítése:

A tészta készítése:

A lisztbe belereszeljük, majd jól elmorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a sót és a vizet. Egy könnyű, nem ragadós, szét nem eső tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal, hogy a vaj/margarin ne olvadjon meg. Ha úgy érzed kell még hozza víz, tegyél nyugodtan, de csak kanalanként, nehogy eláztasd a tésztát. A víz mennyisége nagyban függ attól, milyen lisztet használsz.

Ha kész a tészta 15-20 percre fagyasztóba tesszük, hogy jól összeálljon, és könnyebben kezelhető legyen. Nem sok ez az idő, de ez idő alatt el fog készülni a töltelék is. Ha letelt az idő, kivesszük és kinyújtjuk.
Kétféleképpen dolgozhatunk:

– 1/3-ad 2/3-ad arányban elosztjuk a tésztát, a nagyobbat kör alakúra nyújtjuk, vagy olyan
alakúra, amilyen a formában szeretnénk sütni a pitét ( a legegyszerűbb gyümölcstorta formában sütni, ha ilyen nincs, a kapcsos tortaforma is tökéletes). Figyelni kell, hogy akkora legyen a tészta,
hogy a forma szélein kicsit túlnyúljon, mert így lesz szép. A maradékot elegyengetem rajta,
hogy szép legyen a széle, és formákat, vagy csíkokat formázok, amiket külön sütök meg. Ezeket díszítésre, a tálaláshoz szoktam használni.

– Vastagabb lesz a tészta, sokan így szeretik. Nem kell két részre osztani, az egészet ki kell nyújtani, a formába tenni. A széle itt is nyúljon túl, a maradékot levágjuk, hengert sodrunk belőle, és a szélére tesszük.

A tésztára sütőpapírt teszünk, arra pedig sütőbabot. (Bármilyen bab, amit erre használsz, hogy a tészta ne púposodjon fel). Én kicsit meg szoktam szurkálni az alját is. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Töltelék készítése:

Amíg a tészta a fagyasztóban van (ha nagyon sietünk elég neki 5-10 perc is) az epret megmossuk, megtisztítjuk. 10-20 darabot félreteszünk, amivel majd kidíszítjük a pitét. A maradékot villával vagy krumplinyomóval összetörjük. Az epret a cukorral feltesszük forrni. A keményítőt összekeverjük a vízzel, és mielőtt az eper felforrna, hozzákeverjük. Kb. 10 percet forraljuk, hogy sűrű, nyúlós krém legyen belőle.

Ha a krém kihűlt beleöntjük a tésztába. Rátesszük a kiválogatott epreket.

Tipp:

Tejszínhabbal a legfinomabb. A frissen felvert hab sokkal szebb, finomabb és jobb a tartása.