Kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek margarin
  • 1 tk só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1/2 cs sütőpor
  • langyos víz a dagasztáshoz
  • 1 ek kacsazsír
  • fűszerpaprika
  • 1 felvert tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.

A közepébe kis mélyedést készítünk, beletesszük a margarint, rámorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá kevés langyos vizet és miután feljött az élesztő, alaposan összedolgozzuk az anyagokat, miközben a masszát kevés vízzel lágyítjuk. Szép sima, puha gombóccá gyúrjuk.

30-35 percig kelesztjük.

Lisztezett deszkán kb 1 cm vastagra kinyújtjuk és 15-18 centi átmérőjű kerek formákat vágunk (én a sablonnak egy kis fedőt használtam, késsel körbevágtam).

Vékonyan rákenünk kevés kacsazsírt (lehet margarint is), megszórjuk fűszerpaprikával, megsózzuk, feltekerjük, a két végét külön megsodorjuk, ívet hajtunk rá és tepsire helyezzük.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal (esetleg köménnyel vagy ha van, reszelt sajttal), még pihentetjük 10 percet.

Előmelegített sütőben 190 fokon kb 15-20 perc alatt (középen) szép aranybarnára sütjük.