Könnyű rebarbarás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg hideg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 7 dkg őrölt mandula
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magja (vagy fél csomag vaníliás cukor)

Töltelékhez:

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 35 dkg mascarpone (vagy más natúr krémsajt)
  • 1 tojás
  • 3 dkg xilit (vagy kristálycukor)
  • 1 tk liszt
  • fél vaníliarúd kikakapart magja (vagy fél csomag vaníliás cukor)
  • 25 dkg rebarbara szára

Tejszínhab:

  • 250 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 tk xilit (vagy kristálycukor)

Elkészítése:

Tészta készítése:

A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, és közepén mélyedést formázunk. Beletesszük a kockákra vágott vajat, a tojássárgáját, a porcukrot, a mandulát és a vaníliás cukrot, majd az egészet omlós tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és 1-1,5 órára hűtőbe rakjuk.

Töltelék készítése:

A töltelékhez meghámozzuk a rebarbarát, és kb. egy cm vastag darabokra vágjuk. A mascarponet a tojással, a finomra reszelt csokoládéval, a xilittel és a vaníliás cukor másik felével gépi habverővel sima krémmé keverjük, majd beleforgatjuk a rebarbara darabokat.

Összeállítás:

A pitesütő formát (24 cm-es) kivajazzuk és liszttel/zsemlemorzsával megszórjuk. Az omlós tésztát kinyújtjuk. (Ha a tésztánkat nem tudjuk teljesen kinyújtani, akkor óvatosan, és minél egyenletesebben nyomkodjuk bele a formába.) Beleterítjük a tésztát, és villával kissé megszurkáljuk. Beleöntjük a tölteléket, és 175 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. 20-25 perc alatt megsütjük.

A tejszínhabot a xilittel elkezdjük felverni, és amikor már kezd krémes állapotú lenne, hozzáadjuk a habfixálót is.

Ha kihűlt a pite, megkenjük tejszínhabbal és manduladarabokkal, reszelt fehér csokoládéval díszítve tálaljuk.

Tipp:

Ízlés szerint több fehér csokoládét is beletehetünk. A süteményt elkészíthetjük kosárka formában is, ez az adag 6 kis kosárhoz elegendő.