Kávés csokitorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál őrölt, pörkölt kávé
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

Krém:

  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál erős feketekávé
  • 5 dkg főzőcsokoládé
  • fél csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A cukrot a tojások sárgáival, a vaníliás cukorral habosra keverjük, elegyítjük a gőz fölött felolvasztott csokoládéval, hozzáadjuk a kávét, a sütőporral elkevert lisztet, s a végén a tojások keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) megsütjük, majd kihűtjük és két lapra vágjuk.

A krémhez a cukrot jó alaposan kikeverjük a tojások sárgáival, az egész tojással, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kávét, a csokoládét, s a tejjel lassú lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük. Amint kihűtöttük, simára keverjük a vajjal.

A krémmel megtöltjük a tortalapot, hagyunk belőle az oldalára és a tetejére is. A megmaradt krémmel díszitjük, esetleg csokiból dekorációt készítünk.

Tipp:

Én kétfelé vettem a tésztát és az egyikbe kevertem csak kakaóport, így rétegeztema tortát, azért kétszínű a szeletet ábrázoló kép.