Habos-meggyes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 ek forró víz
  • 1 dl tej

Habos rész hozzávalói:

  • 3-4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg meggy

Elkészítése:

A tojások sárgáját kezdjük el habosra keverni a forró vízzel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá először a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az olvasztott vajat is.

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük alaposan össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejet, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.

Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen elsimítva a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig, hogy a tészta kellően átsüljön.

Közben magozzuk ki a meggyet, és alaposan csepegtessük le.

A tojások fehérjét kezdjük el kemény habbá verni, majd amikor már kezd habosodni, állandó keverés mellett adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

A keményre felvert habhoz ezután óvatosan keverjük hozzá a kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyet. A sütőből kivett tészta tetejére egyenletesen kenjük rá a habos-meggyet.

Helyezzük vissza a sütőbe, majd kissé mérsékeljük a hőfokot, és 20-25 perc alatt süssük (szárítsuk) világos zsemleszínűre. (Én amikor készre sült, résnyire kinyitottam a sütő ajtaját, és bent hagytam még, hogy száradjon a hab.)

Tálalás előtt a teljesen kihűlt süteményt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.