Rakott meggyes túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 kg tehéntúró
  • 1 pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só

Krémhez:

  • 2 pohár tejföl
  • 6 tojás
  • 50 dkg meggy
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • diónyi vaj tepsi kikenéshez
  • 2 ek zsemlemorzsa tepsi szóráshoz

Elkészítése:

A meggyet kimagozom, a túrót áttöröm. Egy magas falú tepsit (30 x 38 cm) kikenek diónyi margarinnal, meghintem zsemlemorzsával. Felteszek forrni 4 l vizet.

A lisztet elmorzsolom 10 dkg margarinnal, csipet sóval, összegyúrom a túróval, a porcukorral, a tojással és a tejföllel. Cipót formálok belőle, két felé vágom, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd 3 x 1 cm-es csíkokra vágom.

A tésztát a forrásban lévő vízbe szórom, és amint a víz színére emelkedik, kiszedem, lecsepegtetem és a maradék margarin felét ráolvasztom a tésztára. Kifőzöm a második cipóból elkészített adagot is.

A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütő 3. fokozat), és elkészítem a krémet.

Krém készítése:

A 6 tojást szétválasztom. A tojásfehérjékből kemény habot verek. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a tejfölt és a reszelt citromhéjat.

A tésztára öntöm, majd óvatosan összekeverem a meggyel és a tojáshabbal.

Sütőbe teszem, és 30 percig 180 fokon sütöm. Akkor kész , ha a teteje szép aranybarnára sül.

Tálaláskor megszórom porcukorral, vagy vaníliás cukorral.

Tipp:

Ajánlom azoknak, akik szeretik a stíriai metéltet.