Sajtos kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2,5 dkg kukoricaliszt
  • 2,5 dkg rétesliszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csapott mokkáskanál cukor
  • 1 zacskó instant-, vagy 2 dkg friss élesztő
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

A kimért alapanyagokat tálba öntjük, az élesztőt is elmorzsoljuk (vagy rászórjuk, ha zacskós). Alaposan összedolgozzuk, begyúrjuk. Először ragad, de a végére elválik a táltól és a kezünktől is. Osszuk 4 cipóra, tegyük tálba, takarjuk le, és pihentessük fél órát.

Ez idő alatt lereszeljük a sajtot nagy lyukú reszelőn. Elővesszük a nagy méretű sütőlapot, vagy tepsit, amibe sütőpapírt terítünk.

A pihentetett cipókat egyenként kerekre nyújtjuk, lapostányér méretűre. Nyolc cikkre vágjuk, rászórjuk a sajtot, a szélesebb felétől kezdve felgöngyöljük, kissé meghajlítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

180°C-on, 25-30 perc alatt zsemleszínűre sütjük.

Tipp:

A lisztbe szórhatunk borsikafüvet, oregánót is.

A nyújtást érdemes két folpack között végezni, úgy nem kell lisztezni a deszkát, nyújtófát.