Rebarbarás-ribizlis muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 kisebb tojás
  • 2 doboz görög joghurt (2*125 g)
  • 4 kisebb szál rebarbara
  • 1 tk cukor a szóráshoz
  • 1 kis marék piros ribizli

Elkészítése:

A muffin sütőformát kibéleljük papírral. A sütőt előmelegítjük.

A rebarbara szárról a leveles részt levágjuk, a vastag levélnyelet meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk.
Megszórjuk egy kevés cukorral, majd egy szűrőkanálba téve félrerakjuk, hogy levet eresszen, és lecsepegjen.
A ribizlit leszemezzük, és megmossuk.

A lisztet egy tálba mérjük, és elkeverjük benne a sütőport. A vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, majd a cukorral és a vaníliás cukorral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a joghurtot.
A lisztes és a tojásos részt jól összekeverjük. Beleszórjuk a rebarbarát. (Pár darabot hagyhatunk a tetejére.) A masszát egyenletesen elosztjuk a forma 12 mélyedésében. A tetejét megszórjuk pár szem ribizlivel (és a félretett rebarbarával).

170 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk 5-10 percet, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp:

Végre idén már tudtam pár szál rebarbarát szüretelni a kertbe ültetett bokrokról. Nagyon vágytam rá, hogy én is kipróbálhassam, megkóstolhassam. Igazán különleges, kicsit savanykás az íze. Nem is mertem túl sokat a muffinba tenni. Ribizli meg pont volt egy kevés leszedve, ezért gondoltam nem ronthatja el mind ízre, mind kinézetre sem. Pár darab muffint vittünk a rokonoknak is, elmondásuk szerint is finom volt :-) Puha, omlós és kellemesen savanykás a gyümölcsöktől.