Hozzávalók:
Elkészítése:
A vöröshagymát és fokhagymát darabolom, az újhagymát felvágom, a zöldjét félreteszem. A zöldségeket tetszés szerint feldarabolom. A kolbászt szeletelem.
Egy fazékban a szalonnát megpirítom, rádobom a hagymákat, majd a tarhonyát. Amikor a tarhonya egy kicsit megpirult, jöhetnek a zöldségek. Rövid párolás után felöntöm vízzel, fűszerezem, belemorzsolom a leveskockát. 15 perc elteltével beleteszem a kolbászt is, és tovább főzöm. Amikor már csaknem minden puha, beleöntöm a bort, rászórom az újhagyma zöldjét és az aprított petrezselymet.
Tálaláskor merek a tányérba levest, s rakok rá egy chilit.
A tarhonyaleves szerintem egy magyar unikum, bár hiába kerestem, nem találtam erre igazolást. Amennyire én tudom, ez egy régi magyar paraszt, illetve pásztorétel. Mindenesetre én az utazásaim során nem találkoztam vele más országokban. Én – függetlenül attól, hogy unikum vagy sem – szeretem. S most egy különösen gazdag változatát készítettem el, mely nem csak finom, de laktató is.