Csevapcsicsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg marha lapocka, vagy nyak
  • 25 dkg sertés tarja, vagy dagadó
  • 25 dkg bárányhús
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kk szódabikarbóna
  • őrölt bors
  • szárított, vagy friss kakukkfű
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 dl csont alaplé, vagy szódavíz
  • kevés étolaj

Elkészítése:

A húsokat kétszer ledaráljuk, közben keverednek. A nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is), őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd minimum 1 éjszakára, de inkább kettőre lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a szódabikarbóna kifejti jótékony hatását, és megpuhítja a rostokat. Így a fűszerek könnyebben beleivódnak a húsokba, ezzel teljes értékűvé téve azok ízét.

Én mielőtt pihentetném a húst, megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen csak akkor érzem, szükséges-e valami még hozzá! Ezután kolbászkákat formálunk belőle, majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütjük.

A csevapot hagyományosan vöröshagymával, más területeken ajvárral, néhol sült krumplival tálalják.

Tipp:

A Balkánon, főleg Szerbiában honos étel.

A húsok minősége nagyon fontos! Ne száraz húsokat válasszunk, mint a karaj, vagy comb, hanem igyekezzünk zsírosabbakat keresni. A bárány esetében mindegy, hiszen azt különleges, egyedi íze miatt adjuk a keverékhez