Mézes-mustáros sült tarja

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes darab tarja (60 dkg)
  • 1 dl olaj
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 csapott kk őrölt pirospaprika
  • 1 kk házi fokhagymakrém
  • 1 ek mustár
  • 3 ek méz

Elkészítése:

A megtisztított tarját szeletekre vágjuk, és klopfolóval kicsit megütögetjük.

Elkészítjük a pácot. Az olajat egy tálkába öntjük, elkeverjük benne a sót, a borsot, a pirospaprikát, a fokhagymakrémet, majd a mustárt és a mézet. Egyesével megforgatjuk benne a szeleteket. Lefedve pár órát hagyjuk pihenni a hűtőben, de még jobb, ha egy egész éjszakát pácolódik.

Tepsibe fektetjük a tarja szeleteket, rácsorgatjuk a pácot.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol lefedve addig sütjük 200 fokon hőlégkeveréssel, míg megpuhul (nekem 75 perc volt). Majd az alufóliát eltávolítva a hőmérsékletet 180 fokra csökkentve további 10 percet pirítjuk.

Melegen, habos krumplipürével kínáljuk.

Tipp:

Mivel vasárnap ebédre voltunk hivatalosak, ezért már szombaton elkészítettem ezt a finom fogást. A különleges ízek kedvelőinek ajánlom, hisz a méz és a mustár kicsit pikánssá teszi a tarját. Habos krumplipüré körettel kínáltam, amit érdemes a sült hús szaftjával megöntözni fogyasztáskor.