Belga csirkeleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 2 sárgarépa tisztítva
  • 1 póréhagyma
  • 2 angol zellerszár
  • 3 burgonya felkockázva
  • 1 újhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 ek vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 citrom leve
  • só, őrölt bors
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 csipet sáfrány
  • 3 zsályalevél aprítva
  • 1 kevés szerecsendió frissen reszelve
  • 1 kis csokor póréhagyma és petrezselyemzöld aprítva
  • 1 liter húsalaplé

Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A csirkét megmossuk, tisztítjuk és kockára vágjuk.

Az aprított pórét és újhagymát a zöldjével együtt, lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkemelleket.

Sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük a húsalaplével. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük úgy 15 percig, majd a petrezselymet is belevágjuk.

Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk julienne-re, a burgonyákat megpucoljuk, felkockázzuk, a zellerszárat vékony karikára vágjuk és a levesbe rakjuk őket a burgonya kivételével.

Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük a burgonyát és még 10 percig főzzük.

Amikor már megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leves kész . Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből. A tejszínt lassanként öntsük bele, a citromlével együtt.