Kapros tökfőzelék fasírttal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Főzelék:

  • 1 kg gyalult spárga tök
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • bors
  • 2 dl tej
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk ecet
  • 1 ek liszt, vagy keményítő
  • 1 ek cukor

Fasírt:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 3 szelet száraz kenyér
  • 6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 tojás
  • 1 csipet majoránna
  • 2 dl olaj

Elkészítése:

A gyalult tököt lesózzuk, felhevítjük az olajat és a kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük rajta. Rádobjuk a kinyomkodott tököt, és a felaprított kaprot. Pár percig együtt párjuk, majd felöntjük a tejjel és kevés vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, és készre főzzük.

Amíg fő a tök, elkészítjük a habarást: a tejfölt kikeverjük a keményítővel, kevés vízzel, és egy csipet sóval. Veszünk ki a főzővízből, hogy kiegyenlítődjön a hő, így biztos nem lesz csomós a főzelék. Összekeverjük, majd egy gyors mozdulattal ráöntjük a tökre, elkeverjük, kiforraljuk. Ízesítjük ecettel és cukorral.

Fasírt készítése: a darált húshoz hozzáadjuk a sót, a borsot, a majoránnát, a préselt fokhagymát, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott kenyeret. Jól összedolgozzuk.

Vizes kézzel apró pogácsákat/golyókat formálunk, és forró olajban szép pirosra sütjük.

Tipp:

Bár fagyasztott tökből is elkészíthető, én friss tökből szeretem jobban!